Jdi na obsah Jdi na menu

Web našeho volejbalového oddílu - aneb jak volejbal SK Meteor ke stránkám přišel

Již dlouhou dobu jsem uvažoval o tom, že by náš volejbalový oddíl měl mít možnost se více prezentovat na internetu a tak jsem uvažoval o tom že by jsme měli vlastní webové stránky. Problém byl však v tom jak to udělat. Já jakožto absolutní laik v jazyce HTML a vůbec problematice internetu jsem z počátku vůbec neuvažoval o tom, že bych to byl právě já kdo stránky bude "dělat". Proto jsem vyvíjel snahu do této bohulibé činnosti zapojit někoho s našich řad a že pár odborníků mezi námi je. Bohužel však bez výsledně. Nějakou dobu jsem to tedy dal k ledu a řešil jiné věci které byly potřeba.

K myšlence našeho webu jsem se vrátil až na podzim 2007. Ač jsem jak již tradičně měl práce nad hlavu začal jsem zjišťovat informace jak vůbec se dá realizovat web a jak vlastně to na internetu funguje. Takže jsem se začal prokousávat spoustou pojmů jako webhosting, blog, html, xhtml, css, blog atd.. Dokonce jsem si nainstaloval program na vytváření webových stránek. To však na mě bylo až příliš složité a graficky se to jen málo mohlo srovnávat se skutečnou prezentací běžnou na inetu. Až jednoho dne mne kamarád přivedl na myšlenku využít služeb nějakého serveru, který nabízí buť grátis nebo za mírný poplatek již hotový web kde si vyberete z několika šablon jak by asi jste chtěl aby vaše stránky vypadaly a pak jednoduše přes administrační rozhraní stránky vytváříte aniž by jste potřebovali znalost html.

20.11.2007 jsem tedy zaregistroval na www.estranky.cz  naší doménu www.skmeteor.estranky.cz a pustil se do práce. Zprvu jsem jako opravdový nováček v oboru vytvářel jen velmi jednoduché stránky, ale jak jsem objevoval možnosti internetu začal jsem vkládat do stránek html kódy návštěvních knih, anket, apod.. Na internetu je řada možností kde takové kódy zjistit a nabízí se řada služeb grátis např. www.blueboard.cz nebo www.vsevjednom.cz a další.

Stránky rostly až jsem pocítil potřebu změnit grafické řešení menu které estranky.cz nabízely. Takže jsem se odvážil vstoupit a editovat původní css a html kód šablony estránek kterou jsem využíval a změnil jsem i grafický vzhled stránek. Stránky jsem rozšířil na formát 1024px a vložil nové rozbalovací menu, které jsem si vygeneroval opět zdrarma na netu. Moc mi přitom pomohly stránky http://www.pda.estranky.cz/clanky/Navody/jak-na-estranky_ a http://www.lamalamam.cz/ kde jsem se mnoho o tvorbě webových stránek dozvěděl. S malými změnami tak stránky fungují dodnes.

Jako další nikterak malým úkolem bylo dostat naše stránky na první pozice ve vyhledávačích proto jsem se snažil využít možností registrace zdarma do různých vyhledávačů a katalogů kde to šlo dnes už je asi ani nespočítám ale odhaduji, že odkaz na naše stránky je zaregistrován asi v 50 různých katalozích a vyhledávačích. Samozřejmě jsem se snažil odkaz dostat i na jiné stránky pomocí výměny odkazů např. s naším tenisem, nebo SK Kometa Praha. I vy pokud budete chtít máte tu možnost výměnu odkazů využít, umístěte odkaz na naše stránky na ty vaše a napište mi o tom já umístím odkaz na ten váš web u nás (samozřejmě nepodpoříme stránky, které by porušovali zákon či nabízely sex apod., ale to je běžná praxe). 

Stránky jsem se nesnažil dělat jen pro členy oddílu, ale vůbec pro všechny, kteří mají k SK Meteor Praha a k volejbalu blízko. Stejně tak jsem se snažil, aby stránky nebyly plné jen mých výmyslů, ale aby mohli příspívat i ostatní což zatím moc nefunguje to mě samozřejmě moc mrzí doufám, že to se se začátkem venkovní sezóny a hraním "Mistráků" změní a články přibudou i od ostatních byť třeba i z jiného oddílu např. od soupeřů.

Všem kteří se byť třeba i nevědomě podílely na tvorbě našich stránek moc děkuji. Zvlášťní poděkování pak patří estránkám bez kterých bych jen těžko mohl web udělat.

PS: Omlouvám se pokud někde v textu se vyskytne gramatická chyba, měl jsem z češtiny trojky a lepší to už asi nebude.

 

Pratonda, vlastní rukou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář