Jdi na obsah Jdi na menu

Pálení čarodějnic 2010

2. 4. 2010

Pálení čarodějnic

Po roce se opět budou pálit na Meteoru čarodějnice rád bych tedy pozval všechny členy Meteoru a jejich přátele na jak doufám príma akci. Sebou vše co se dá opect nebo ugrylovat, dobrá nálada.

Kdy : 30.4.2010

Kde : areál volejbalových kurtů SK Meteor Praha

V kolik : začátek cca 18:30

 

(trocha informací o tomto svátku)

Pálení čarodějnic je označení pro noc z 30. dubna na 1. května. Je to velmi starý a dodnes živý lidový svátek.Tuto noc se lidé schází u zapálených ohňů a slaví příchod jara.Na některých místech se staví májka.

 

Noc z 30. dubna na 1. května bylo pokládána za magickou.Svátek se původně pravděpodobně slavil o úplňku, jenž byl nejblíže dnu, nacházejícímu se přesně mezi jarní rovnodeností a letním slunovratem.Lidé věřili, že tuto noc se čarodějnice slétají na čarodějnický sabat a skutečně je tato noc jedním z největších pohanských svátků.Lidé také věřili například v otevírání různých jeskyní a podzemních slují, ve kterých se daly nalézt poklady.Hlavním úkolem tohoto starého lidového svátku byla oslava plodnosti.

 

Na ochranu před čarodějnicemi se na vyvýšených místech zapalovaly ohně.Postupem času se z těchto ohňů stávalo „pálení čarodějnic“.Zapalovala se smolná košťata a vyhazovala se do výšky.Popel z těchto ohňů měl mít zvláštní moc pro zvýšení úrody.Někdy se rozhrnutým popelem vodil dobytek k zajištění plodnosti jindy se přes oheň skákalo kvůli zajištění mládí a plodnosti.

 

Knihy zabývající se původní podobou svátků:

  • Keltská přírodní magie - Scott Cunnigham
  • 8 sabatů čarodějnic - Manželé Farrarovi
  • Wicca: První zasvěcení - Jakub Achrer

Podobný svátek se slaví v mnoha jiných evropských zemích-Skotsko, Irsko, Wales, Švédsko, Finsko, Polsko, Německo a Rakousko.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář